Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російський Крим – небезпека для Європи. Які є сценарії визволення півострова

Міжнародна воля та західна зброя – це два важливі, хоч і не вичерпні чинники, від яких залежить деокупація півострова Крим. І, попри сумніви, суперечки та двозначні висловлювання окремих європейських і американських політиків, поступово Україна отримує таку підтримку.

23031702.jpg

Фото: Getty Images. Ракети "Калібр", які розміщені в Криму, є ризиком ядерного удару по Будапешту, Бухаресту, базах НАТО в Румунії, по всіх чорноморських країнах Альянсу

Чому Росія в Криму небезпечна для всіх, пише Фокус.

"Українці впевнені в необхідності повернення Криму. Після 2014 року наші міжнародні партнери почали повторювати мантру: "Військового шляху звільнення Криму не існує, потрібно використовувати політико-дипломатичний шлях". Коли ж запитували, який саме, – відповіді не було. Що стосується військової операції, можна було почути пояснення, які зводяться до того, що війна в Європі зараз не потрібна", – згадує експерт Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

Але зрештою ця думка поступово почала змінюватися. Спочатку президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час саміту Кримської платформи заявив, що Крим має повернутися до складу України. Згодом низка високопосадовців США також сказали, що адміністрація Байдена допоможе виграти Україні війну, зокрема, звільнивши Крим. 1 березня цю тезу повторив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. "Україна сама вирішить, які умови звільнення для неї є прийнятними", – сказав він. І більшість подібних заяв пролунала вже після двох успішних контрнаступів Української армії в Харківській і Херсонській областях.

Тоді ж експерти заговорили, що лише відновлення українського контролю над Кримом може стати ключовою складовою перемоги та гарантуватиме стабільність не лише в Україні, а й у регіоні.

"Ми бачимо, як тема Криму займає все більше простору, і звільнення півострова перетворюється на важливу мету. Українські експерти – аналітики й дипломати – дуже довго, останні п'ять років, насаджували ідею про те, що Крим точно потрібно повертати Україні за будь-яку ціну, бо Крим – це величезна військова база, на якій, імовірно, розміщена російська ядерна зброя, – каже експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв. – Як мінімум, там до 24 лютого базувалися основні запаси ракет "Калібр", які здатні нести ядерний боєзаряд. Ракети "Калібр", які розміщені в Криму, – це ризик ядерного удару по Будапешту, Бухаресту, базах НАТО в Румунії, по всіх чорноморських державах Альянсу. Це – ризик для турецьких військових баз, які тримають Босфор і Дарданелли. Це – ризик знищення Стамбула ядерним ударом. Російський Крим – це небезпека для всього НАТО, максимальна небезпека початку третьої світової війни".

"Крим є визначальним майданчиком на цій війні", – так каже колишній командувач військ США в Європі генерал Бен Годжес. І наголошує: уряд України розуміє, що не може погодитися зі збереженням російського контролю над Кримом. Україна не буде в безпеці та не зможе відбудувати свою економіку, доки Росія зберігає за собою Крим". Саме Годжес активно виступає за надання Україні необхідних потужностей зі звільнення півострова.

Сьогодні експерти говорять про декілька можливих варіантів розвитку подій.

Наприклад, австралійський генерал у відставці Мік Раян припускає: щоб звільнити Крим, необхідно виконати кілька умов. Серед них – мати об'єднану позицію міжнародних партнерів щодо відновлення контролю над Кримом для отримання не тільки політичної підтримки, а й військової, та стратегічного терпіння – для проведення кримської операції може знадобитися весь 2023 рік. Крім того, потрібно провести операцію зі звільнення південних регіонів України.

Про строки визволення Кримського півострова експерти говорити не беруться. Зате про варіанти – так.

    Перший – контрнаступальна операція зі звільнення Кримського півострова.
    Другий – добровільне визволення Криму від російської окупації після підписання РФ акта капітуляції.
    Третій – щось на зразок морської блокади Кримського півострова.

"Останній – найменш імовірний, – додає експерт Центру глобалістики "Стратегія XXI". – Швидше за все, Крим буде звільнений або військовим шляхом, або комбінацією військово-дипломатичних кроків".

Чим довше Крим буде окупованим, тим довше зберігатиметься небезпека для українських позицій із півдня та контроль РФ у Чорному морі. Крім того, Крим росіяни можуть використовувати як базу для відпочинку та перегрупування військ для подальших наступів, як це було 24 лютого 2022 року. Тоді сили РФ, які зайшли з півострова, окупували частини Херсонської, Запорізької, Донецької областей.

Нещодавно конгресмен Адам Сміт, один із провідних демократів у Комітеті Палати представників США, заявив, що існує консенсус щодо того, що Україна не збирається відвойовувати Крим військовим шляхом. А американські медіа, посилаючись на свої джерела, передали, що під час неофіційної телефонної розмови з експертами держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що "спроби України повернути окупований Крим стануть для президента РФ "червоною лінією", яка може призвести до ширшої реакції Москви".

Водночас той же Блінкен пізніше сказав: "Якщо ми ратифікуємо захоплення землі іншою країною та скажемо: "Це нормально, ви можете зайти, забрати її силою та залишити її", – це відкриє скриньку Пандори в усьому світі для агресорів, які скажуть, що "ми зробимо те саме, і нам це зійде з рук". Такої ж думки заступниця Держдепу США Вікторія Нуланд. Вона нещодавно наголошувала, що США не чинитимуть опір рішенню Києва атакувати російські військові бази в окупованому Криму, який є територією України.

Американські журналісти зауважують, що чиновники в США прямо не говорять, чи допоможуть Україні відвоювати Крим. І така стратегія неоднозначності є способом для Сполучених Штатів застрахувати свої ставки на півострів, що може допомогти посадити Росію за стіл переговорів, щоб покласти край війні.

Принагідно можна згадати й слова радника з національної безпеки Джейка Саллівана. Наприкінці лютого він ухилився від відповіді на запитання, чи підтримає адміністрація Байдена повернення Криму.

Проте експерти переконують: американці на всіх рівнях розуміють, що Україна має поновити контроль над Кримом. І

"Нейтральні країни чекатимуть двох заяв – Вашингтона та Пекіна, – каже Олександр Краєв. – Заява Пекіна буде про те, що він ніколи не відмовлявся від принципу територіальної цілісності держав, і відновлення територіальної цілісності Криму – це частина того, що мало статися. Якщо Україна програє, він скаже те саме, але уточнить, що Крим – російський. У Китаю позиція абсолютного нейтралітету, і він її чітко дотримується. Країни, які підтримують Росію, дивитимуться на її реакцію. Якщо Росія знову почне погрожувати ядерною зброєю, можливо, підніметься тема про якість міжнародних місій, контролю, гуманітарних, переговорних форматів, але бачимо, що російський шантаж і стримувальна система вже не працює. Поки що найімовірніший варіант – наше повне відновлення контролю над Кримом. Це не буде якийсь бліцкриг, адже військами в нас керують адекватні люди й не хочуть даремно втрачати багато людей. Це буде спланована операція з відповідною західною підтримкою. Результат – поновлення контролю над Кримом без додаткових форматів".

 

Наші інтереси: 

Знати все про можливі варіанти розвитку подій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи