Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«У мене твоя донька»: штучний інтелект підробив голос дівчини в афері з викраденням і викупом на мільйон доларів

Категорія:

Штучний інтелект підняв телефонне шахрайство на значно вищий рівень. Мама з Аризони стверджує, що шахраї використали штучний інтелект, щоб клонувати голос її доньки, аби вимагати від неї викуп у розмірі одного мільйона доларів.

 

«Я жодної секунди не сумнівалася, що це вона», – каже Дженніфер ДеСтефано, згадуючи цей жахливий випадок, пише New York Post.

Ця сенсаційна новина з'явилася на тлі зростання кількості схем "підміни абонента", коли шахраї заявляють, що взяли в заручники родича того, кому телефонують, і що заподіють йому шкоду, якщо не отримають від родича певну суму грошей.

Мешканка Скоттсдейла, штат Аризона, розповіла, як їй зателефонували з незнайомого номера, і вона ледь не перевела дзвінок на голосову пошту.

Тоді ДеСтефано згадала, що її 15-річна донька Брі була на лижній прогулянці, тож вона відповіла на дзвінок, щоб переконатися, що з нею все гаразд.

Це просте рішення перевернуло все її життя: "Я підняла слухавку і почула голос своєї доньки, який сказав: "Мамо!", і вона ридала, – розповідає заціпеніла мати. Я запитала: "Що сталося?". А вона каже: "Мамо, я все зіпсувала", і все ридає і ридає".

Її розгубленість швидко перейшла в жах після того, як вона почула "чоловічий голос", який наказав Брі відкинути "голову назад" і "лягти".

"Цей чоловік бере слухавку і каже: "Послухай. У мене твоя дочка", – пояснила ДеСтефано, додавши, що чоловік описав, як саме все буде "відбуватися".

"Якщо ти подзвониш в поліцію, подзвониш кому завгодно, я накачаю її наркотиками", – погрожував таємничий додзвонювач, якого, за словами ДеСтефано, в той момент "трусило". – Я зроблю з нею те, що хочу, і висаджу її в Мексиці".

Весь цей час вона чула, як її дочка благала: "Допоможи мені, мамо. Будь ласка, допоможи мені. Допоможи мені", і плакала".

Тоді фальшивий викрадач Брі зажадав викуп.

Спочатку він попросив 1 мільйон доларів, але потім знизив суму до 50 тисяч доларів після того, як ДеСтефано сказала, що у неї "нема грошей".

Кошмар нарешті закінчився після того, як налякана мати, яка в цей час перебувала в студії своєї іншої дочки, отримала допомогу від однієї з її колег-мам.

Зателефонувавши в 911 і чоловікові ДеСтефано, вони підтвердили, що Брі ціла і неушкоджена на лижній екскурсії.

Однак протягом усього дзвінка вона була переконана, що її дочка в небезпеці. "Це був абсолютно її голос, – каже жінка. – Це була її інтонація, точно так вона плакала".

Як виявилося, її дитина нічого такого не говорила, а голос був створений за допомогою симуляції штучного інтелекту, як у випадку з вентрологією (мистецтво говорити без артикуляції губ. Коли виступає вентролог, то у глядача виникає враження, що слова говорить не виконавець, а лялька чи кілька осіб – прим. моя, О.К.) на великій відстані.

Особистість кібернетичного злочинця наразі невідома, але експерти з комп'ютерних наук кажуть, що технологія клонування голосу розвинулася до такої міри, що чийсь тон і манера говорити можуть бути відтворені з найкоротших звукових уривків.

"На початку це вимагало б більшої кількості зразків, – пояснив Суббарао Камбхампаті, професор комп'ютерних наук і фахівець зі штучного інтелекту в Університеті штату Арізона. – Зараз є способи, за допомогою яких ви можете зробити це за допомогою всього лише трьох секунд вашого голосу. Три секунди. І за ці три секунди можна наблизитися до того, як саме ви звучите".

За словами професора, при достатньо великому розмірі вибірки штучний інтелект може імітувати "інтонацію" людини, а також її "емоції".

Згадайте, як зловісний робот Т-1000 Роберта Патріка з класики фантастики "Термінатор 2: Судний день" повторює голос мами Джона Коннора, щоб заманити його додому.

ДеСтефано вважає симуляцію голосу особливо загрозливою з огляду на те, що "Брі НЕ має жодного публічного акаунта в соціальних мережах, який би мав її голос", йдеться в дописі на сторінці матері у Facebook.

"У неї є кілька публічних інтерв'ю для спорту/школи, в яких є велика вибірка її голосу", – сказала мама Брі. – Однак це те, про що слід особливо турбуватися дітям, які мають публічні акаунти".

Дійсно, експерти ФБР попереджають, що шахраї часто знаходять своїх жертв у соціальних мережах.

"Якщо ви розміщуєте її [інформацію] у відкритому доступі, ви дозволяєте таким людям себе ошукати, – каже Ден Мейо, помічник спеціального агента, відповідальний за офіс ФБР у Феніксі. – Вони шукатимуть публічні профілі, які містять якомога більше інформації про вас, і коли вони отримають її, вони почнуть копати під вас".

Щоб не потрапити в халепу, він радить ставити шахраєві купу запитань про "викрадену людину", яких він не знає. Мейо також радить звертати увагу на "червоні прапорці", наприклад, якщо дзвонять з незнайомого міста або використовують міжнародний номер.

Тим часом ДеСтефано закликала людей у Facebook повідомляти владу, якщо описана нею афера трапиться з ними або з кимось із їхніх знайомих.

Єдиний спосіб зупинити це – інформування громадськості!", – сказала вона. – Крім того, у вас має бути екстрене слово або питання, яке знаєте тільки ви, щоб переконатися, що вас не намагаються обдурити за допомогою ШІ! Будьте в безпеці!"

Наші інтереси: 

Розуміємо, що технології можуть приносити не тільки користь. Вони – як ніж, яким можна нарізати овочі, і яким можна поранити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для ефективної протидії подібним високотехнологічним шахрайствам необхідні не лише передові  технології, а й суттєво інша організація суспільства. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для ефективної протидії подібним високотехнологічним шахрайствам необхідні не лише передові  технології, а й суттєво інша організація суспільства. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!