Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 98
  • Переглядів: 212

Україна наблизилась до НАТО, уклавши 10-річну оборонну угоду зі США – Reuters

Категорія:

Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку, спрямовану на зміцнення оборони України від російських загарбників і наближення України до членства в НАТО.
 

zelenskyy-bayden.jpg

В Парижі 7 червня 2024 р. Фото: REUTERS /Elizabeth Frantz

Угода, підписана 13 червня на саміті G7 в Італії, має на меті зобов'язати майбутні адміністрації США підтримувати Україну, навіть якщо колишній президент Дональд Трамп переможе на виборах у листопаді, заявили офіційні особи, повідомляє Reuters.

"Наша мета – зміцнити надійну обороноздатність і здатність України до стримування на довгострокову перспективу", – сказав Байден на спільній прес-конференції із Зеленським.

Він сказав, що послання G7 президенту Росії Володимиру Путіну звучить так: "Ви не можете чекати, що ми підемо. Ви не можете нас розділити".

Група багатих держав також погодилася надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який буде забезпечений прибутками від заморожених російських активів.

Згідно з текстом, американсько-українська угода у сфері безпеки є основою для довгострокових зусиль, спрямованих на розвиток застарілих збройних сил України, і слугує кроком на шляху до можливого членства України в НАТО.

Президент України назвав цю угоду історичною, заявивши, що вона є мостом до остаточного членства його країни в НАТО. "Це угода про безпеку, а отже, про захист людського життя", – сказав він.

Зеленський давно домагався членства в НАТО, але союзники зупинялися неподалік від цього кроку. Західний альянс розглядає будь-який напад на одного з 32 своїх членів як напад на всіх згідно зі статтею п'ятою.

У разі збройного нападу або загрози такого нападу на Україну, вищі посадові особи США та України зустрінуться протягом 24 годин, щоб проконсультуватися щодо реагування та визначити, які додаткові оборонні потреби потрібні Україні, йдеться в угоді.

Згідно з угодою, Сполучені Штати підтверджують свою підтримку України в захисті її суверенітету і територіальної цілісності на тлі відновлення наступу Росії на східному фронті України.

Угода також окреслює плани щодо розвитку власної оборонної промисловості України та розширення її збройних сил.

Україна потребує "значних" військових сил і постійних інвестицій в оборонно-промислову базу відповідно до стандартів НАТО, йдеться в тексті.

Угода дозволить двом країнам обмінюватися розвідданими, проводити тренування і військові навчальні програми, а також спільні військові навчання.

Оскільки Трамп випереджає Байдена в багатьох передвиборчих опитуваннях, майбутнє угоди залишається неясним.

Трамп висловив скептицизм щодо продовження боротьби в Україні, заявивши в якийсь момент, що він покладе край конфлікту в перший же день свого перебування на посаді. Трамп також закликав Європу взяти на себе більший тягар підтримки Києва.

Зеленський, відповідаючи на запитання про те, що може статися з його країною, якщо відбудеться зміна керівництва в Сполучених Штатах та інших країнах-союзниках, сказав, що народ підтримує Україну, тому що вони поділяють спільні цінності та співчувають українському народу.

Він сказав, що не думає, що народна підтримка зміниться. "Якщо народ з нами, то будь-який лідер буде з нами в цій боротьбі за свободу", – сказав він.

Нещодавно Байден змінив свою політику, спрямовану проти того, щоб дозволити Україні використовувати американську зброю для атак на території Росії, дозволивши Києву запускати американські ракети дальнього радіусу дії проти російських об'єктів поблизу Харкова, що перебуває в зоні бойових дій.

На прес-конференції Байден чітко дав зрозуміти, що не дозволить Україні розширити використання американських ракет на території Росії.

"Для України має сенс мати можливість знищувати або протидіяти тому, що перетинає її кордон. Що стосується зброї великої дальності... ми не змінили нашу позицію щодо цього", – сказав Байден.

Наші інтереси: 

Стежимо за подальшим зближенням України та США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Починаються веселі часи. Для керування війною проти Росії американці створили в Німеччині (на своїй воєнній базі у Вісбадені) штаб-квартиру чисельністю 750 осіб, для якої входять представники усіх країн Рамштайну. Це дещо потужніше, ніж НАТО.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Починаються веселі часи. Для керування війною проти Росії американці створили в Німеччині (на своїй воєнній базі у Вісбадені) штаб-квартиру чисельністю 750 осіб, для якої входять представники усіх країн Рамштайну. Це дещо потужніше, ніж НАТО.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

І що, через цю угоду не будуть літати ракети.
Чергова дурня для ідіотів. "Усе закінчиться через дві неділі".
До поки будуть зелені війна не закінчиться, хіба що стиранням України.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Кого Ви пропонуєте замість "зелених"? КОНКРЕТНО!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Це не угода. Угоди ратифікуються законодавчими органами і є обов'язковими для виконання. Наразі це декларація намірів.