Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 73
  • Переглядів: 76

Україна збирає армію роботів і випереджає ворога в застосуванні роботизованих платформ. Але гонка триває

У березні 2024 року на Бахмутському напрямку було зафіксовано перший в історії випадок битви роботів: українські дрони знищили російські наземні робоплатформи. Українськ зброярі також виробляють наземні безпілотники, які проводять успішні операції. Кількість бойових роботів в українській армії йде на сотні. Вони підривають мости, мінують та розміновують поля, доставляють вантажі, евакуюють поранених і навіть знищують ворогів зі стрілецької зброї.

24041704.jpg

Фото: Roboneers

Інформативний текст від "Економічної правди" про розробки українських зброярів:

  • Для знищення противника на фронт постачаються дистанційні кулеметні турелі, робоплатформи зі стрілецькою зброєю та роботи-камікадзе. "Ми встановили на позицію дистанційну автоматичну турель, а її оператор пив каву в бліндажі. Ми контролювали поле бою з дрона. Щойно щось ворушилося – накривали вогнем. По роботу стріляли з міномета, але люди були в безпеці. В іншій бригаді, під Авдіївкою, був випадок, коли така турель стримувала наступ і покосила багато росіян". Турель з розповіді військового – це "Шабля" української компанії Roboneers.
  • Roboneers також виробляє наземні платформи "Рись", Camel та Ironclad для логістики, евакуації та стрільби.
  • Ще одна перспективна модель – Д-21-11 від компанії ISR Defense. Це розвідувально-ударний наземний безпілотник, споряджений кулеметом калібру 12,7 мм. Він вражає цілі на відстані до 2 км з укріплених позицій та під час руху. "Ми проводили змагання на ураження цілі з різних дистанцій між снайпером та нашою автоматичною туреллю з кулеметом. Переміг робот".
  • З липня 2023 кластер Brave1 видав 1 млн дол. грантів розробникам наземних птформ. Фінансування R&D отримала 41 перспективна модель.
  • "Замовлень від держави поки не маємо, але працюємо з військовими частинами. Постачаємо до 100 роботів-камікадзе та роботів-мінерів і по чотири роботи-евакуатори на місяць. Щотижня навчаємо 15-20 військових операторів".
  • Виробник роботів "Шабля" і "Рись" уже підписав контракт із Держспецзв’язку і теж щомісячно постачає на фронт десятки платформ і турелей. Проте це одиничні випадки. Більшість розробників досі проходять випробування або чекають на угоди.
  • Український ВПК може виготовити втричі більше зброї, ніж здатна законтрактувати держава. Однак експорт зброї закритий, тому частина виробників, імовірно, залишиться без контрактів.

Як зазначає "Ціна держави", приватний сектор – головний рушій розвитку ВПК. Зайві кошти, наприклад, 1,5 млрд з телемарафону можна перенаправити на закупівлі роботів. Замовлень від держави не вистачає. Але прем'єр-міністр України вважає, що недоцільно переспрямувати кошти телемарафону на закупівлю дронів і пікапів для ЗСУ.

Вітчизняні зброярі також виробляють наземні безпілотники, які проводять успішні операції. Кількість бойових роботів в українській армії йде на сотні. Вони підривають мости, мінують та розміновують поля, доставляють вантажі, евакуюють поранених і навіть знищують ворогів зі стрілецької зброї.

 

Наші інтереси: 

Дуже прикро, що держава не допомагає розвитку українського ВПК, не дає достатньо замовлень вітчизняним підприємствам ВПК, які працюють у важких умовах, створених державою. І це – під час війни, коли зброї треба багато і різної. Держава не повинна бути гальмом, держава повинна розумно витрачати гроші платників податків.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи