Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 24

«Виглядало як магія»: SpaceX успішно запустила надважку ракету-носій і вправно повернула її на стартову вежу

Категорія:

13 жовтня компанія SpaceX успішно завершила одне з найбільших інженерних досягнень в історії космічних подорожей, запустивши космічний корабель Starship, а потім повернувши ракету-носій Super Heavy, яка використовувалася для запуску, на місце старту.

241015spacex.jpg

Скріншот запуску SpaceX

232-футова ракета-носій Super Heavy стартувала приблизно о 8:25 ранку за східним часом і за лічені хвилини повернулася на космодром, де була схоплена в повітрі двома масивними металевими руками, які компанія Ілона Маска називає своїми "паличками для їжі", пише Daily Wire.

Компанія заявила, що рішення про повернення на техаський стартовий майданчик було прийнято під час польоту. Інженери SpaceX підбадьорювали в прямому ефірі, коли ведучий сповістив про "абсолютно дивовижне" досягнення, сказавши, що воно "виглядало як магія".

"Це просто дивовижно! – сказав інженер, коли ракету було спіймано. – З першої спроби ми успішно повернули надважку ракету-носій на стартову вежу. Це неймовірне відчуття".

Повернення ракети-носія на Землю є важливою віхою для майбутнього космічних подорожей. Можливість повторного використання частин ракети для багаторазових запусків космічних кораблів кардинально змінює економіку галузі, роблячи реальністю мрію Маска про "революцію в доступі людства до космосу".

"З кожним польотом, спираючись на досвід попереднього, тестуючи вдосконалення обладнання та операцій у всіх аспектах Starship, ми знаходимося на порозі демонстрації методів, що мають фундаментальне значення для повного і швидкого багаторазового використання Starship", - заявили в SpaceX напередодні успішного випробування. – "Продовжуючи випробовувати наше обладнання в умовах польоту, роблячи це якомога частіше і безпечніше, ми швидко введемо Starship в експлуатацію і зробимо революцію в доступі людства до космосу".

Вперше SpaceX запустила надважку ракету-носій у квітні минулого року. Він не мав наміру повертатися на стартовий майданчик, як це сталося цього разу, і вибухнув до того, як зміг би це зробити.

З того часу було докладено значних зусиль для вдосконалення ракети. Одним з найважливіших удосконалень стала перебудова "теплового щита" зорельота, призначеного для того, щоб він витримував температуру при входженні в атмосферу Землі. Космічний корабель ставав яскраво-червоним, коли пролітав крізь атмосферу, але вдосконалений "тепловий щит", як виявилося, витримував температуру під час польоту.

Зореліт залишився у тестовому польоті, який тривав близько години, після чого приводнився в Індійському океані й затонув. На відміну від ракети-носія, Starship ще не побудований таким чином, щоб пережити посадку.

 

Наші інтереси: 

Неймовірні досягнення наукової та інженерної думки. Штати готуються до контролю Землі з космосу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача (+аудіо)

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи