Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Японські бюрократи переходять у стартапи задля вищої зарплати та соціальної реалізації

Категорія:

У Японії дедалі більше кар'єрних бюрократів залишають свої стабільні робочі місця заради кращої оплати праці та соціальної самореалізації у новостворених компаніях. Приблизно третина державних службовців, які змінили роботу, перейшли до стартапів.

23081601.jpg

Підприємництво приваблює молодих бюрократів. Фото: nikkei.com

Кількість державних службовців, які знайшли роботу в стартапах, збільшилася в чотири рази протягом двох років включно з 2022 фінансовим роком, причому багатьох з них приваблює бізнес, що займається проблемами навколишнього середовища та іншими соціальними питаннями, пише Nikkei Asia.

"Коли я був державним службовцем, я не міг займатися реальною діяльністю, – каже 30-річний Тацуфумі Асаяма, який приєднався до токійського медичного стартапу Yuimedi у 2022 році після роботи кар'єрним бюрократом у Міністерстві економіки, торгівлі та промисловості. – Я хотів працювати над соціально важливими питаннями з головою".

У міністерстві Асаяма допомагав японським компаніям розширювати зв'язки з бізнесом в інших країнах Азії. У Yuimedi він працює над стандартизацією даних у сфері охорони здоров'я, щоб допомогти фармацевтичним та іншим концернам проводити дослідження більш ефективно.

За даними токійського агентства з працевлаштування En Japan, кількість державних службовців, які знайшли роботу в стартапах через його сайти з працевлаштування, зросла в чотири рази за два роки включно з 2022 фінансовим роком. Агентство визначає стартапи як підприємства віком до 20 років.

Кількість кар'єрних переходів з державного сектору на стартапи зросла в сім разів серед тих, кому за 30, і втричі серед тих, кому за 40 і 50. Близько 30% усіх тих, хто змінив роботу, перейшли до стартапів, що на 9 відсоткових пунктів більше, ніж 34%, які знайшли роботу у великих корпораціях.

Загалом у Японії налічується 3,4 мільйона працівників центральних та місцевих органів влади, включно зі шкільними вчителями та поліціянтами. За даними Національного управління кадрів, серед елітних кар'єрних бюрократів, найнятих центральним урядом у 2016 фінансовому році, 10% звільнилися, пропрацювавши менш як п'ять років, що на 5 пунктів більше, ніж серед тих, кого найняли у 2013 фінансовому році.

Зростання плинності кадрів відображає часті понаднормові роботи та нижчу оплату праці, ніж у приватному секторі. "Ми зайняті тим, що реагуємо на забаганки політиків, – сказав один чиновник з Міністерства внутрішніх справ і зв'язку. – Я часто відчуваю, що це не наша робота – вносити пропозиції, які допоможуть суспільству задовольнити його потреби".

Стартапи стають дедалі популярнішими серед чиновників частково тому, що багато з них ставлять собі за мету розв'язання суспільних проблем. За даними Initial, постачальника інформації та аналізу стартапів, майже 30% з 2 тисяч стартапів, які залучили гроші з інвестиційних фондів та інших джерел у 2022 році, працюють у 10 секторах, тісно пов'язаних із соціальним розвитком, таких як освіта, навколишнє середовище, сільське господарство та фармацевтика. Інше опитування, проведене галузевою асоціацією, показало, що 80% державних службовців, які бажають працювати в стартапах, вважають корпоративну соціальну місію ключовою причиною свого вибору.

Ще одним фактором, що приваблює бюрократів до стартапів, є вища заробітна плата: за даними En Japan, у 43% нових працівників після зміни місця роботи зарплата зросла, на відміну від 36%, у яких вона зменшилася.

Втім, стартапи залишаються непопулярними серед випускників коледжів. За даними токійської компанії Penmark, що займається соціальними мережами, лише 2% студентів університетів планують шукати роботу в стартапах, що набагато менше, ніж 9% бажаючих працювати в національних і муніципальних органах влади або державних установах.

Бюрократи в центральному уряді формують національну політику, в той час як бюрократи в муніципалітетах підтримують місцеві громади. Якщо їхній відтік продовжиться, це може серйозно зашкодити перспективам Японії та підірвати місцеву життєздатність.

У той час як в Японії все менше людей переходять зі стартапів до державного сектору, у США це вулиця з двостороннім рухом, де багато працівників стартапів знаходять роботу в уряді. Щоб забезпечити своє зростання, Японії потрібно взяти приклад зі США і розробити систему, яка полегшить перехід між державним і приватним секторами.

Наші інтереси: 

Знати світові тенденції працевлаштування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи