Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Захисні укриття під час повітряної тривоги — де шукати та яким критеріям вони повинні відповідати

Всі ми знаємо, що офіційно у нашій країні немає спеціальних сховищ від бомб. Такого поняття не існує вже досить давно. Востаннє його використовували коли тривала «холодна війна». Також стали непридатними захисні споруди. Мережі укриттів почали потроху відновлювати після початку війни в 2014 році. Кожного року їх кількість росте. Їх можна використовувати під час техногенної катастрофи, хім.атаки чи природних катаклізмів.

Дії після початку тривоги — що потрібно знати про укриття

Після початку сигналу тривоги — потужної сирени — варто діяти швидко. Треба одразу ж відкласти всі свої справи, наприклад, гру на https://artmedia.kiev.ua/. Варто бігти ховатися у спеціальних укриттях. Вони повинні бути у радіусі 400 метрів від будь-якої будівлі. Усі подібні споруди, що використовують як укриття повинні відповідати наступним вимогам:

  • облаштовані;
  • чисті;
  • наявність вентиляції;
  • без пацюків;
  • мати запаси води та місця, де б можна було сидіти. 

Також вони мають бути заздалегідь перевірені відповідними органами. На таких укриттях вказується номер телефону людини, що несе відповідальність за відчинення та зачинення.

Варто пам'ятати і про те, що герметичні укриття — не для населення. Такі укриття призначені для співробітників органів влади та підприємств. Саме вони життєдіяльність міста під час різних надзвичайних ситуацій. В укриттях, збудованих під час "холодної війни" можливо залишатися на термін не більше 2 діб.

Як укриття люди використовують навіть метро. Але, варто пам’ятати про те, що вони закриваються через 20 хвилин після сирени. Вже потім двері запруть. Як то кажуть хто не встиг, той запізнився.

Відсутність укриттів поблизу — що робити?

Державні адміністрації усіх міст України для своїх громадян створили актуальні карти укриттів. За допомогою таких карт будь-яка людина може перевірити, чи є поблизу неї укриття у радіусі 400 метрів. При його відсутності варто звернутися до ОСББ або ЖЕКУ. Після звернення вони повинні його організувати. Після організації його повинні перевірити чиновники з цивільного захисту. Тільки після цього буде складено акт про його готовність та укриття буде внесено до спеціальної карти. 

Бувають випадки, коли ЖЕК бездіє. У такому випадку варто йти до посадових осіб, відповідаючих за наш з вами захист. Інший вихід — дзвінок по телефону на “гарячу лінію” міста. Всі ми знаємо, що сьогодні найдієвішим способом домогтися чогось або вберегтися від чогось — докласти до цього зусиль самому.

Наші інтереси: 

Збереження життя під час війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи