Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

«Це як виривати зуби». Сенатори критикують адміністрацію Байдена за затягування з наданням F-16

Категорія:

Спецтема:

Демократи хочуть, аби переможна війна проти Росії тривала до виборів у листопаді 2024 року, щоб потім представити себе переможцями. Натомість республіканці хочуть, аби війна закінчилася в цьому році, щоб вибити цей козир з рук демократів, адже тоді електорат до моменту виборів забуде про війну і зосередиться на внутрішній політиці, де у демократів повний провал.  

Американські сенатори критикують адміністрацію президента Джо Байдена за те, що вона відмовляється посилати винищувачі F-16 в Україну для того, щоб українські війська могли чимшвидше звільнити всю територію України від російської агресії, пише Голос Америки.

28 лютого під час дискусії на слуханнях в Сенатському комітеті зі Збройних сил сенатор-республіканець зі штату Арканзас Том Коттон висловив переконання, що США повинні надати Україні зброю для перемоги, і робити це швидше, а не поступово, як це відбувається зараз.

Він сказав, що замість того, щоб говорити, що США будуть з Україною «так довго, як буде потрібно», повинні сказати, що вони будуть «так швидко, як українці можуть здобути перемогу».

Генерал-лейтенант США у відставці Кейт Келлог, відповідаючи на запитання сенатора-демократа Річарда Блюменталя, чи варто надати Україні F-16, сказав, що він би послав в Україну «все, що є», включно з літаками F-16, якщо це дозволить швидше виграти війну.

«Я б надав їм все, що ми можемо, щоб виграти цю боротьбу, тому що це запобігає розгортанню американських військ пізніше, якщо вони не зможуть перемогти російську армію. Навіть якщо для цього потрібні F-16, оскільки вони мають кращу авіоніку, ніж МіГ-29», – сказав генерал у відставці.

Експертка з корпорації RAND Дара Масікот вважає, що в України є потреби, які потрібно задовольняти зараз, і ті, що постануть з часом, і F-16 належать до останньої категорії.

«Є нагальні потреби, про які ми говорили, щодо артилерійських снарядів і додаткової стрілецької зброї, щоб запобігти російським фронтальним атакам. Я думаю, що деякі з більш просунутих систем, про які ми сьогодні говорили, як-от F-16 або ATACMS, потребують часу для навчання. Але я погоджуюся з іншими учасниками дискусії, якщо ви ніколи не починаєте процес, ви ніколи його і не почнете», – сказала Маскіот.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем від Південної Кароліни сказав, що рішення адміністрації Байдена не надавати поки що винищувачі F-16 Україні є «більше, ніж розчаруванням».

«Нещодавня заява президента Байдена про те, що він виключає винищувачі F-16 для України в короткостроковій перспективі, ґрунтуючись на порадах Міністерства оборони, викликає розчарування», – сказав Грем у заяві.

Він порівняв процес надання зброї Україні з боку адміністрації Байдена з процесом «виривання зубів». «З цією адміністрацією постачання на поле бою кожну систему зброї, яку запитує Україна, це було, як виривання зубів», – сказав Грем у своїй заяві.

В інтерв’ю каналу ABC News президент Джо Байден сказав, що на цей момент він виключає постачання F-16, сказавши, що Україні «зараз не потрібні F-16».

Радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван останніми днями неодноразово захищав рішення президента, зазначаючи, що винищувачі «не є ключовим потенціалом», який потрібен Києву для майбутнього контрнаступу. «F-16 – це питання на потім. І тому президент Байден сказав, що наразі він не просуває його», – сказав Салліван у розмові з телеканалом CNN. За словами Саллівана, «зусилля США мають бути спрямовані на те, щоб отримати в Україні інструменти, необхідні їй для поточної місії».

Як зазначає газета Hill, яка висвітлює політичні питання, зокрема, Конгрес США та його стосунки з президентом та виконавчою владою, президент Байден стикається зі зростаючим тиском як з боку українських офіційних осіб, так і з боку законодавців США, щоб адміністрація швидше погодилися на прохання про винищувачі.

Як зауважує газета, під час участі в Мюнхенській конференції з безпеки на початку цього місяця сенатор Грем сказав, що серед 30 сенаторів на конференції було «практично одностайне переконання», що «ми повинні сьогодні тренувати українських пілотів на F-16, щоб вони могли отримати реактивні літаки якомога швидше».

Наші інтереси: 

Ставлення США до України розвивається у правильному напрямку.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лівацький "Голос Америки" раптом заспівав зовсім по-іншому: виявляється, що це демократи затягують перемогу України над Росією, а республіканці зі своїм ленд-лізом її прискорюють.

Різка зміна позиції зрозуміла, адже тепер фінансування цього рупора лівої пропаганди залежатиме від республіканської більшості в палаті представників. Тільки не називайте це журналістикою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лівацький "Голос Америки" раптом заспівав зовсім по-іншому: виявляється, що це демократи затягують перемогу України над Росією, а республіканці зі своїм ленд-лізом її прискорюють.

Різка зміна позиції зрозуміла, адже тепер фінансування цього рупора лівої пропаганди залежатиме від республіканської більшості в палаті представників. Тільки не називайте це журналістикою.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Час закінчення війни значною мірою залежить від того, чия лінія переможе в США – республіканська чи демократична. Проте головний чинник закінчення війни знаходиться в самій Україні: Війна в Україні завершиться тоді, коли буде досягнута її мета (+аудіо).

Все, що робиться з власної волі, – добро!