Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 125
  • Переглядів: 134

Перше бойове використання у світі. Схоже, що далекобійні GLSDB для HIMARS вже в Україні – Defense Express

Категорія:

Все вказує на те, що ЗСУ отримали довгоочікувані GLSDB й замість анонсів одразу почали робити ворогу сюрпризи. У мережі з'явилось відео, що було знято окупантами, на якому зафіксовані уламки нового виду озброєння, яке прилетіло по їхніх позиціях.

24021501.jpg

GLSDB. Фото: Defense Express

Серед уламків дуже сильно виділяється доволі нестандартний елемент квадратної форми з рульовими поверхнями та штрихкодом. В ньому дійсно доволі легко впізнати хвостову частину високоточної бомби GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). І саме вона є частиною GLSDB спільно з реактивним двигуном від некерованого реактивного снаряда M26, пише Defense Express.

І якщо одразу виключити варіант того, що Україна отримала просто бомби SDB, то ніяких інших варіантів, окрім GLSDB, не залишається.

А враховуючи те, що від самої бомби окрім хвостової частини нічого не залишилось, то мова також йде й про перше успішне бойове використання GLSDB Збройними Силами України та взагалі перше бойове використання цієї системи у світі.

Саме ЗСУ мали стати першим оператором GLSDB, бо для наших військових ця система й була замовлена за програмою USAI урядом США й очікуваний строк отримання першої партії якраз й припадає на перший квартал 2024 року.

Відсутність офіційних оголошень щодо передачі озброєння, тобто сюрприз для ворога, – значно кращий за анонс нових далекобійних можливостей ЗСУ. Щоправда, ніяким чином це не заважало РФ "перехоплювати" GLSDB ще у березні 2023 року.

Нагадаємо, що GLSDB дозволяють знищувати ворога на дальності до 150 км за принципом роботи – спочатку за допомогою ракетного двигуна бомба GBU-39/B виводиться на значну висоту, відокремлюється, розкриває крила та починає планувати до закладеної цілі.

Сама бомба GBU-39/B має вагу лише у 113 кг, але попри це вона може пробивати понад 90 см залізобетону, після чого вибухнути. Також є режим контактного та повітряного підриву. За наведення на ціль у базовій версії GBU-39/B відповідає інерціальна та супутникова навігація, задекларована точність відхилення – до 1 метра.

Окрім того, є варіанти оснащення цієї бомби пасивною радіолокаційною головкою самонаведення, яка може атакувати РЛС або станції РЕБ. Існує версія і з напівактивним лазерним наведенням. Зрештою інший варіант бомби GBU-53/B II має тепловізійну головку самонаведення.

Який саме варіант бомби для GLSDB отримала Україна – насправді доволі дискусійне питання, бо по суті серійне виробництво цього озброєння розпочато саме для ЗСУ для використання проти РФ з усією специфікою реальної війни.

Наші інтереси: 

В Україну нарешті постачається нова високоточна зброя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи